Utilitati ce va pot usura viata

Optimizarea memoriei RAM
Un laptop vine, in general, cu unul sau doua module de memorie. Acest lucru va lasa, in general, fara nici un slot de memorie liber. In acest caz, adaugarea unui modul de memorie inseamna automat inlocuirea unuia deja existent. Pentru cei care opteaza pentru aceasta solutie, sloturile de memorie pot fi gasite in spatele unui panou protector ce poate fi scos.

Tot ce va trebuie pentru o astfel de operatie este o surubelnita nemagnetizata, manualul computerului si putina atentie. Unul dintre cele mai comune locuri unde se poate situa slotul de memorie este sub tastatura sau in spatele panoului de acces (pe spatele notebook-ului).

Indepartarea modulului vechi de memorie se face relativ foarte simplu: se apasa clemele de prindere de la capetele modulului si se scoate acesta cu mana fara a utiliza nici un alt dispozitiv de prindere. Apucati noul modul de margini, aliniati-l pe slotul SODIMM al placii de baza, dupa care impingeti usor pana ce pinii acesteia intra pe slot. Ultimul pas este de a plasa modulul la locul sau, adica lipit de placa de baza.

Renuntati la touchpad
Pentru unele operatii, gen navigare pe Internet sau deschiderea unui document, touchpad-ul este destul de util. In general, atunci cand volumul de munca cere o anumita rapiditate in operatii, un touchpad va fi de cele mai multe ori un impediment. Pentru aceasta cea mai simpla rezolvare consta in conectare unui mouse pe USB.

Desi marea majoritate prefera un mini-mouse pe USB, de preferabil unul cu cablul retractabil, solutia wireless este mult mai avantajoasa. Apare o singura problema atunci cand utilizati un mouse wireless, durata de viata a bateriei. De aici si reticenta segmentului de utilizatori aflati mai mereu in calatorii de a utiliza un astfel de mouse.

Mariti numarul porturilor
Unele modele de notebook-uri sunt dotate din anumite motive cu un numar redus de porturi USB. Pentru aceia dintre voi care se recunosc ca fiind intr-o situatie similara, va pot recomanda utilizarea unui mic hub USB de patru porturi.

Unele dispozitive, precum imprimantele portabile, scannerele sau orice alt periferic pe USB care necesita un consum mare de energie, vor avea nevoie de un hub cu alimentare proprie. Pentru restul perifericelor (ex.: mouse, tastatura, camera web) un hub normal fara o alimentare proprie este de ajuns pentru a asigura o buna functionare.

Beneficiati de mobilitate
Pentru aceasta este de ajuns un notebook cu capabilitati wireless si un router. Se poate utiliza cu succes un mic dispozitiv de la D-Link numit AirPlus G DWL-G730AP Wireless Pocket Router. Acest mic router prezinta doua mari avantaje: primul oferit de faptul ca este redus ca dimensiuni, deci transportul sau nu va fi o problema, iar al doilea este dat de functionalitatea sa, el putand fi utilizat ca access point, router sau client wireless.

Inchideti poarta catre informatie
Orice utilizator care sare dintr-un punct de acces in altul are nevoie de o buna protectie firewall, una care poate oferi o siguranta mult mai mare decat cea data de Windows XP SP 2. Daca, din anumite motive, politica companiei la care lucrati va interzice instalarea unor programe firewall pe laptopul companiei, atunci este bine sa va ganditi la o alternativa hardware. In acest sens puteti utiliza cu succes solutia firewall oferita de Kingstone “Personal Firewall device”. Tot ce trebuie sa faceti este sa conectati dispozitivul la unul dintre porturile USB disponibile si sa realizati o scurta configurare a acestuia. Doar in acest fel veti avea garantia ca datele aflate pe notebook sunt in siguranta, indiferent de locatia de la care va logati la Internet.

Cateva sfaturi despre cum sa va prelungiti viata notebook-ului
– Atunci cand treceti de la rece la cald, mai ales in perioada iernii, este bine sa nu dati drumul notebook-ului pana ce acesta nu ajunge la temperatura camerei. Daca neglijati acest sfat, riscati sa se produca o condensare pe circuitele laptopului, ceea ce poate duce la rezultate catastrofale.

– O alta problema care apare frecvent este cea a caldurii emanate. Plasarea notebook-ului pe o patura sau orice alta suprafata moale, ori pornirea acestuia in interiorul gentii sale poate influenta negativ procesul de ventilare.

Cum marea majoritate a notebook-urilor au sistemul de evacuare a caldurii pe spatele suprafetei de jos, pozitionarea acestuia trebuie facuta pe o suprafata neteda. Daca acest lucru nu este de ajuns, atunci puteti apela la o solutie mai profesionala.

Sursa: Pcworld 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *