Uneltele gratis te ajuta sa-ti pastrezi hardware-ul functionabil

Intotdeauna este mai usor sa-ti mentii PC-ul intr-o stare buna decat sa restaurezi sistemul dupa ce a “picat”.

Din fericire exista mai multe utilitare de diagnostic gratis destinate PC-urilor cu Windows, care te ajuta sa-ti mentii computerul intr-o stare buna.

Iata cateva unelte recomandate in acest sens:

“Tine inventarul”: Inainte de a determina daca componentele hardware functioneaza bine, trebuie sa stiti mai multe despre ele. Aplicatia gratuita Belarc Advisor va ofera o imagine a sistemului hardware, fara a mai fi nevoie sa deschideti carcasa.

Utilitarele Device Manager si System Information din Windows listeaza o multime de detalii pe care vi le ofera si Belarc Advisor, insa nu vi le “ofera pe farfurie”. Pentru a lansa Device Manager in Windows XP sau in Windows 2000, trebuie sa dati click dreapta pe My Computer si sa selectati Properties,Device Manager. Daca vreti sa lansati System Information in toate versiunile de Windows, dati click pe Start,Run si apoi scrieti msinfo32. In Windows 2000 s-ar putea sa trebuiasca sa calea Program Files\Common Files\Microsoft Shared\MSInfo.

Spuneti “Aaaa”: Utilitarele indicate pentru inspectarea PC-ului sunt #1-TuffTest-Pro si #1-TuffTest-Lite, ambele dezvoltate de #1-TuffTest-Lite.

Ambele versiuni booteaza de pe o discheta sau de pe un CD, deci opereaza independent de sistemul de operare, constituind o caracteristica importanta a unui bun soft de diagnosticare, deoarece Windows si alte sisteme de operare pot masca unele probleme si pot de asemenea sa restrictioneze accesul softului la anumite parti din RAM.

Aplicatia gratuita #1-TuffTest-Lite executa o verificare hardware generala, dar scaneaza doar 8 MB din RAM si 540 MB din spatiul hard-discului. Daca doriti intreaga scanare a sistemului va trebui sa folositi versiunea de 10 USD.

Un test de “anduranta” este folositor daca vreti sa verficati hardware-ul de slabiciuni. Producatorii folosesc unelte burn-in precum Passmark’s BurnInTest si Jouni Vuorio’s CPU Stability Test pentru a testa sisitemele hardware.

Testati-va memoria

Conform spuselor analistului Thomas Thor de la Crucial Technology, compania recomanda testarea RAM-ului cu doua programe de diagnostic: Memory Diagnostic de la Microsoft Windows si Memtest86+, succesorul lui Memtest86. Acestea se pot downloada impreuna cu instructiunile de utilizare de pe site-ul www.memtest.org.

Ambele programe ruleaza de pe discheta sau de pe CD.

“Verifica-ti tevile”

Daca primiti si trimiteti prezentari, video, sau alte fisiere mari, verifcati ratele de download si upload. BroadbandReports.com furnizeaza un test de viteza online.

“Luati temperatura” computerului

Monitorizand temperatura interna a sistemului, puteti evita “prajirea” placii de baza si a CPU-ului.

Desi nu mai este de actualitate, aplicatia Motherboard Monitor ramane una dintre cele mai bune unelte pentru monitorizarea temperaturii sistemului.

De asemenea se mai recomanda SpeedFan de la Alfredo Milani Comparetti, care supravegheaza datele referitoare la temperatura si functionarea ventilatoarelor, si de asemenea verifica statisticile S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) ale hard-drive-ului, care poate oferi din timp informatii ce vizeaza “caderi” ale hard-ului.

“Lustruiti-va” imaginea

Daca sunteti pretentiosi in ceea ce priveste display-ul PC-ului, puteti opta pentru PowerStrip. Programul permite mai multe de 500 de tipuri de ajustari, de la setari gamma pana la viteza tactului.

Aplicatia lucreaza cu o gama larga de placi grafice, inclusiv modele de la ATI, Intel, MaTROX si nVidia. Cu ajutorul hot-keys-urilor puteti sa schimbati rapid setarile. Puteti incerca gratis PowerStrip si il puteti pastra in schimbul sumei de 30 USD.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *