RAM Upgrade

RAM-ul (random access memory) este o modalitate de stocare a datelor in calculator. Compusa din circuite integrate ce permit stocarea datelor pentru a fi accesate in orice ordine si fara a se produce o miscare fizica in cadrul mediului de stocare sau a se utiliza un cap de citire a datelor. Orice informatie poate fi returnata rapid, constant, oricare ar fi locatia fizica a acesteia si oricare ar fi legatura cu informatia accesata anterior.

Memoriile RAM contrasteaza cu benzile, discurile magnetice sau optice ce se bazeaza pe miscarea fizica a mediului de inregistrare sau pe un cap de citire. In cadrul acestora din urma, miscarea necesita mai mult timp decat transferul datelor iar timpii de acces variaza in functie de locatiile fizice ale informatiilor.

RAM-ul (Random Access Memory) poate fi de mai multe tipuri. DRAM (Dynamic RAM) , cel mai intalnit tip de memorie RAM pentru calculatoarele personale si statiile de lucru.

Memoria este reteaua de puncte incarcate electric in care un calculator stocheaza date usor de accesat, in format binar. Accesul aleator permite procesorul calculatorului sa acceseze orice parte a memoriei ori a spatiului de stocare a datelor, decat sa o parcurga secvential dintr-un anumit punct de pornire.

DRAM este dinamica in acest aspect, spre deosebire de RAM-ul static (SRAM), necesitand reimprospatarea celulelor de stocare sau alocarea unui impuls energetic la cateva milisecunde. RAM-ul static nu necesita reimprospatare deoarece opereaza pe principiul curentului mobil care este permutat intr-una din cele doua directii, spre deosebire de o celula de stocare ce tine in loc energia.

RAM-ul static este folosit in general pentru memoria cache, ce poate fi accesata mai usor decat DRAM-ul. Acesta din urma stocheaza fiecare bit intr-o celula formata dintr-un capacitor si un tranzistor. RDRAM (Rambus RAM) este de obicei instalat in pereche. Acestea pot fi configurate in module RIMM sigle, double sau quad-channel. Dual Channel RDRAM (Dual channel PC800 RDRAM), se regaseste in chipset-ul Intel 850 Pentium 4, ofera o lungime de banda mai mare chiar si decat PC2700 DDR-SDRAM.

SDRAM (Synchronous DRAM) este un nume generic pentru diferite feluri de memorii cu acces aleator (DRAM) ce sunt sincronizate cu viteza de ceas a microprocesorului pentru care au fost proiectate, sporind astfel numarul de instructiuni pe care le efectueaza un procesor intr-un interval de timp dat.

DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) este SDRAM ce teoretic poate imbunatati viteza de ceas a memoriei cu pana la 200 Mhz.

Adaugarea memorie RAM este deseori cea mai eficienta imbunatatire pe care o puteti aduce calculatorului dumneavoastra. Calculatoarele care aveau suficienta memorie RAM la momentul achizitionarii, adesea au probleme odata cu cererile tot mai mai mari de resure din partea noilor aplicatii.

Noile sisteme de operare cer de asemenea, tot mai multe resurse de calcul. Atunci cand un sistem de calcul ramane cu prea putina memorie RAM, este fortat sa intarzie procesarea cantitatilor suplimentare de informatii, afectand astfel performantele.

Va puteti detecta parametri de functionare ai memoriei RAM deschizand Windows Task Manager. Apasati CTRL+ALT+Del si bifati fereastra Performance. Daca cifra din dreptul optiunii Available din sectiunea “Physical Memory” are o valoare apropiata de zero iar calculatorul pare incet, atunci aveti nevoie de resurse suplimentare RAM.
Utilizatorul obisnuit de XP ar trebui sa fie multumit cu 1GB de memorie RAM. Insa cei ce ruleaza simultan mai multe aplicatii serioase, sau oricine lucreaza adesea cu materiale video digitale sau alte fisiere grafice mari, vor dori cu siguranta cel putin 2GB. Daca planuiti sa va instalati Windows Vista va puteti descurca ramanand cu 1GB, insa pentru o experienta mai confortabila se recomanda 2 GB de RAM.

Exista mai multe tipuri de memorii RAM, incluzand DDR, DDR2 si DDR3. Noile tehnologii ofera performante mai bune, insa majoritatea placilor de baza accepta un singur tip de memorii. Verificati manualul PC-ului pentru a afla tipul de module RAM de care aveti nevoie precum si modul de instalare al acestora. Marii distribuitori precum Kingstone ofera unelte online pentru identificarea memoriilor RAM potrivite pentru majoritatea calculatoarelor si placilor de baza.

Majoritatea calculatoarelor care sunt imbunatatite astazi utilizeaza memorie dual-channel, ce trebuie instalata in pereche pentru cele mai reusite performante. Astfel, adaugarea a doua module de 512 MB in loc de unul singur de 1 GB ar putea fi o alegere mai potrivita. Nu incercati sa economisiti cativa bani atunci cand cumparati RAM, optati pentru un producator de renume. Este foarte important sa alegeti un produs calitativ care sa ofere performante si stabilitate in timp.

Nu aveti nevoie de un specialist pentru a adauga memorie PC-ului, ci doar de o surubelnita pentru carcasa unitatii centrale. Unele placi de baza necesita ca modulele de memorie sa fie introduse in anumite lacasuri sau perechi de socket-uri RAM. Consultati intotdeauna documentatia PC-ului inainte de inceperea upgrade-ului.
Opriti calculatorul si scoate-ti-l din priza. Deschideti carcasa unitatii centrale si pozitionati-va confortabil pentru a ajunge in zona memoriei RAM.

Protejati circuitele delicate ale PC-ului de electricitatea statica folosind o manusa chirurgicala sau atingand mai intai carcasa calculatorului sau orice alt obiect metalic si abia apoi interiorul acestuia sau orice componenta de aici.
Verificati documentatia calculatorului pentru a identifica lacasurile potrivite pentru modulele de memorie. Inlaturati orice impedimente, precum cablurile de alimentare sau paravanele de plastic utilizate pentru canalizarea curentilor de aer ce se regasesc pe placa de baza.

Daca aveti nevoie sa inlaturati un modul deja existent, apasati usor in jos pe cele doua clame din capatul acestuia. Modulul va iesi astfel singur din lacas si va fi usor de inlaturat.

Luati noile module RAM si plasati-le deasupra lacaselor. Intotdeauna tineti un modul RAM strangandu-l de margini; evitati sa atingeti cipurile sau circuitele de pe suprafata acestuia.

Pentru instalarea unui modul, eliberati usor clamele de la fiecare capat al socket-ului RAM, apasand usor in jos pe ele. Potriviti bariera din lacasul de memorie cu crestatura din modulul de memorie. Atingand capatul de sus al modulului, impingeti-l apoi usor in suport. Clamele din capete ar trebui sa se ridice pe parcursul acestui proces si sa se inchida. Apasati-le usor pentru a va asigura si indeplinirea acestui pas.

Reasamblati calculatorul, deschide-ti-l si priviti ecranul din timpul confirmarii de boot-up pentru a observa recunoasterea noului RAM de catre sistem. Daca acest lucru nu se petrece, incercati sa restartati calculatorul si sa intrati in aplicatia de setup CMOS apasand F1 sau Del.

Daca noua memorie nu este recunoscuta, iesiti din programul de setup, inchideti sistemul, redeschideti carcasa si reasezati modulele de memorie.

Sursa: Pcworld

Comment (1)

  1. patronulll

    Salut, am si eu o problema am o placa de baza Asus P5G41-M SI, si am avut 2 GB DDR2 memorie, in specificatii spune ca are 4 sloturi de memorii si suporta pana la 8 GB DDR2 cu 800 Mhz frecventa, am cumparat 2 kituri a cate 2 placute de memorie de 2 GB = 8 GB, pe placa de baza am intr-adevar 4 sloturi deci incap toate numai ca am 2 sloturi de culoare galbena si 2 de culoare neagra si le-am pus pe toate si nu mai porneste PC nu da nici un semn nici un zgomot, am incercat toate variantele nu merge decat cu 2 placute adica 4 GB si merg amandoua perechi de sloturi si pe alea galbene si pe alea negre dar singure impreuna nu. Ma poate ajuta cineva ce pot sa fac sau de ce nu merg toate? Am verificat si in BIOS acolo la Remap este dat ENABLE:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *