Putere wireless fara baterii si fara cabluri

Cercetatorii Institutului de Tehnologii din Massachusetts (MIT) declara ca in curand vor fi capabili sa incarce bateria unui calculator sau a unui telefon mobil din camera alaturata, lucru ce se spera ca va duce in viitor la eliminarea cablurilor.l745.jpg

Oamenii de stiinta din cadrul MIT si tehnologia lor de transfer energetic ar putea elimina in curand firele ce ne inconjoara masinariile sau ne-ar putea mentine incarcate bateriile gadgeturilor portabile.

“Aceasta inventie ne-ar putea elibera de cablurile de alimentare, inlocuindu-ne ideal bateriile cu o extensie buna, cel putin in contextual unei case sau unui birou,” a eclarat Aristeidis Karalis, un membru student al echipei MIT ce lucreaza de mai bine de patru ani la aceasta problema.

Echipa din cadrul MIT, un laborator de top din Statele Unite, au demonstrate cum poate imputernicii tehnologia ‘WiTricity’ un bec de 60 de watti de la o sursa de current ce se afla la 2 metri distanta. Destula energie pentru a mentine un laptop, adeclarat Marin Soljacic, professor de fizica in cadrul MIT in Cambridge, Massachusetts, care a denumit experimental drept “un reper istoric.”

“Tehnologia este foarte aproape de puncul in care ar putea fi utilizata pentru o aplicatie practica,” a adaugat acesta.

Tehnologia este simpla si bazata pe rezonanta, tehnica ce cauzeaza vibratii unui obiect, atunci cand ii este aplicata o energie avand o anumita intensitate , a explicat Soljacic.

Doua obiecte rezonante pe aceeasi frecventa de rezonanta pot schimba in mod efficient energia, interactionand slab cu obiectele care nu se afla pe aceeasi lungime de unda. Pentru experimental cu becul, echipa MIT a utilizat ca rezonatori electromagnetici 2 sarme de cupru. Una dintre ele a fost atasata unei surse de current. Cealalta a fost atasata pe post de receptor.

Transmitatorul a emis vibratii electrice de o anumita frecventa ce s-au unduit de-a lungul unui camp electromagnetic pana la receptor.

Cercetatorii planuiesc acum imbunatatirea tehnologiei WiTricity, probabil utilizand materiale diferite, desi nu cred ca pot mari prea mult distanta dintre sursa de current si dispozitivele ce trebuie incarcate.

Oricum, oamenii de stiinta sunt increzatori ca sistemul ar putea fi imbunatatit pana la punctual in care consumatorii se vor putea dispensa de cablurile de alimentare de la laptop-uri, PDA-uri, Blackberries sau telefoanele mobile, atata timp cat acestea sunt utilizate in aceeasi camera ca si sursa de curent.

Sursa: Pcworld 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *