PROBLEME de conectare la retea?

De la inceputurile retelelor si pana in prezent, TCP/IP a fost si a ramas cel mai utilizat protocol de retea, un protocol “universal” pe care toti utilizatorii de computere il folosesc si datorita caruia putem utiliza fara probleme Internetul. Dar de ce a devenit TCP/IP un protocol utilizat pretutindeni? Pentru ca este un protocol solid, sigur si matur. In cele mai multe cazuri, cand se reclama o problema de TCP/IP, acea problema este in realitate o problema de configurare a unuia sau a mai multor host-uri din retea. Acest articol isi propune sa impartaseasca problemele, cel mai des intalnite, ale configurarii protocolului TCP/IP.

Verificarea configurarii
Primul pas in verificarea configurarii unui computer conectat la retea este acela de a determina ce configurare a protocolului TCP/IP este neceasara. Cea mai usoara cale de a efectua acesta verificare este aceea de a deschide fereastra “Comand Prompt” si sa tastati comanda “ipconfig/all”. Astfel veti obtine toate informatiile despre configurarea protocolului de retea. Este foarte important ca la acele computere care au mai multe interfete de retea sau la cele pentru care Windows-ul are activat Firewire-ul pe adaptorul de retea, sa fim siguri ca informatiile obtinute se refera la interfata activa. Cu alte cuvinte, trebuie sa fiti foarte atenti ca ceea ce va este afisat in fereastra “Command Prompt” se refera la acea interfata care este conectata la retea. Daca informatiile despre configuratie nu contin nici un detaliu, inseamna ca interfetei de retea nu i s-a asignat nici o adresa IP. Adresa IP poate fi asignata manual sau automat de catre un server DHCP. In cazul in care compania la care lucrati utilizeaza un server DHCP, pentru a verifica daca PC-ul tau este “pregatit” sa primeasca o adresa IP poti utiliza urmatoarele comenzi in linie de comanda:

ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /all

Daca in continuare computerul tau nu a obtinut o adresa IP, atunci inseamna ca exista cateva cauze care pot conduce la aceasta problema. De exemplu, exista posibilitatea ca serverul DHCP sa fi atribuit intreaga clasa de adrese IP si astfel nu exista nici o adresa disponibila pentru computerul tau. Pentru a verifica aceasta situatie poti vizualiza log-urile de pe server. O alta posibila cauza poate fi cablul de retea – care poate fi intrerupt – sau mufa UTP sa fie sertizata eronat. Aceasta problema o puteti depista prin atasarea cablului de retea unui computer care este deja conectat si functioneaza sau prin verificarea indicatorului de “link” al adaptorului de retea din computerul dumneavoastra. O alta problema este aceea ca placa de retea sa nu fie instalata corespunzator in Windows. In majoritatea cazurilor, Windows XP detecteaza automat adaptoarele de retea si incarca automat driverul corespunzator acesteia. In orice caz este bine sa verificati daca totusi driverul instalat automat de Windows este cel corespunzator. De preferat este sa instalati driverul oferit de producator in pachetul standard al adaptorului sau, in cazul in care acesta lipseste, il puteti cauta pe site-ul producatorului. Daca nu sunteti acea persoana care a achizitionat adaptorul de retea si nu stiti exact ce model este, nu va ramane de facut decat sa desfaceti carcasa si sa verificati cu exactitate compania producatoare si modelul adaptorului. In cazul in care driverul este instalat corect si totusi problema persista puteti verifica pe site-ul producatorului daca exista o versiune mai noua a driverului, descarcati-o si instalati-o. In cele mai multe cazuri noile versiuni de drivere remediaza problemele existente in versiunea precedenta. Daca dupa toate
aceste incercari problema de conectare persista, incercati inlocuirea adaptorului de retea cu un altul.

Avertizarea “Communication failure”
Daca NIC-ul are asociata o adresa IP, dar computerul nu poate comunica in retea, trebuie sa verificati o serie de cauze care conduc la aparitia acestei probleme. Prima intrebare pe care ar trebui sa ti-o pui este daca adresa IP este valabila si de cine a fost asignata ea. Aceasta adresa a fost asignata manual sau automat de catre un server DHCP?
Daca adresa IP a fost asignata de catre un server DHCP, atunci poti elimina din start o multitudine de posibile probleme. Daca PC-ul a fost ãcapabilÓ sa primeasca o adresa IP, inseamna ca adaptorul de retea functioneaza si conexiunea in retea este buna.
Insa nu uitati ca in cazul adreselor IP atribuite automat acestea sunt valide pe o perioada de timp determinata. Astfel exista posibilitatea ca PC-ul sa fi obtinut cu ceva timp in urma respectiva adresa, insa intre timp, din diverse motive (restartare, intrerupere a conexiunii, restartarea serverului), adresa respectiva a fost atribuita altui computer. Pentru a rezolva aceasta situatie, utilizati cele doua comenzi amintite mai sus: ipconfig/release si ipconfig/renew. Acestea vor inlocui adresa veche cu una noua obtinuta de la server.
In cazul in care adresa IP este atribuita manual, trebuie sa verificati validitatea acesteia. In primul rand, asa cum am descris mai sus, trebuie sa verificati daca din punct de vedere hardware conexiunea este activa:
verificati cablul si driverul.
Dupa toate aceste verificari elementare, deschideti fereastra “Comand Prompt” si executati “ping” catre
propria adresa IP. Daca acesta functioneaza, inseamna ca protocolul TCP/IP este corect configurat. Daca primiti mesajul “Destination Host Unreachable”, aceasta
inseamna ca exista o problema in configurarea protocolului. Pentru a remedia aceasta problema incercati sa reinstalati placa de retea sau, in ultima instanta,
reinstalati Service Pack-ul. Acesta, prin reinstalarea fisierelor de sistem, va remedia problema.
Daca ping-ul catre adresa proprie a functionat urmeaza sa incercati comanda ping catre un alt
computer din retea. De preferat este sa verificati aceasta comanda pentru mai multe IP-uri pentru a fi siguri ca
PC-ul dumneavoastra comunica cu intreaga retea.
Daca nu puteti comunica cu anumite calculatoare aflate in alte segmente fizice de retea, problema nu este in computerul dumneavoastra, ci la unul dintre switch-urile sau hub-urile care sustin acel segment de retea.
Daca ping-ul functioneaza corect si va raspunde orice computer contactat, incercati comanda ping catre numele unui computer, nu catre adresa IP. Daca stiti numai adresa IP si nu cunoasteti numele unui computer, acesta il puteti afla tastand in fereastra “Command Prompt” comanda “ping /a”.
Pentru a verifica conexiunea la Internet, exista alternativa de a executa comanda ping catre un site Web. Din motive de securitate majoritatea site-urilor au blocat “raspunsul” serverelor la comanda ping. Dar exista si site-uri care “raspund”. De exemplu, puteti verifica pe adresa www.yahoo.com.
Daca puteti ping-ui computere din retea si din Internet dupa nume, inseamna ca PC-ul dumneavoastra comunica in mod corect. Daca puteti ping-ui dupa adresa IP si nu dupa “host name”, inseamna ca este o problema cu DNS-ul (Domain Name Services). Tastati din nou in fereastra “Command Prompt” comanda ipconfig /all si verificati daca adresa DNS-ul este asignata. Daca DNS-ul este specificat, verificati ca adresa acestuia sa fie cea corecta. Daca dupa toate aceste verificari tot nu functioneaza comanda ping catre “host name”, verificati conexiunea cu serverul de DNS prin comanda ping catre adresa IP a acestuia.
Daca acesta raspunde la comanda ping, dovedeste ca exista conexiune, iar daca DNS-ul isi face “job”-ul pentru celelalte computere de retea, inseamna ca problema nu este de la el.
Recomandarea este sa verificati fisierul HOSTS din computerul dumneavoastra. Il veti gasi in folderul ETC urmand calea C:\WINDOWS\system32\drivers\etc. Fisierul HOST este o componenta a protocolului TCP/IP, dar nu este utilizat intotdeauna. Actualmente, o multime de ãhijackersÓ si variate forme de spyware altereaza fisierele HOST. Incercati sa vizualizati acest fisier utilizand Notepad-ul.
Exista posibilitatea sa ramaneti surprinsi de ceea ce veti vedea. Daca exista inregistrari care nu au ce cauta acolo, puteti sa le stergeti.

Concluzie
Cele cateva cazuri de posibile probleme descrise in acest articol va pot fi de folos in a fi siguri ca setarea si functionarea protocolului TCP/IP sunt corecte. In realitate, problemele sunt mult mai multe si mai variate. Astfel este bine ca atunci cand doriti sa conectati un computer in retea sa urmati o procedura clara de instalare si configurare si sa va asigurati ca toate echipamentele utilizate (cablu UTP, adaptor de retea, hub, switch) sunt functionale.

TERMENI UZUALI

Cablu Cat5 – cablu de retea format din patru perechi de fire, cel mai utilizat la momentul actual in retelele cablate. Retelele Fast Ethernet (100 Base-TX) folosesc cablu Cat5.

Hub – echipament pasiv prin intermediul caruia se pot interconecta mai multe calculatoare, numarul lor depinzand de numarul porturilor din hub. Mai este cunoscut sub numele de concentrator sau repetor.

Switch – echipament multi-port care filtreaza si retransmite pachetele de date intre diferite echipamente de retea. Spre deosebire de hub, switch-ul este capabil sa ãciteascaÒ adresa de destinatie a pachetelor si sa retransmita pachetele pe portul la care este conectat echipamentul respectiv.

Router – echipament de retea utilizat la interconetarea a doua retele (LAN, WAN), insa, cel mai utilizat este pentru conectarea unei retele locale la Internet. Routerul este utilizat ca gateway, in retelele private formate din doua sau mai multe subretele. Routerele desfac pachetele de date si pe baza unei tabele de routare stabilesc ruta cea mai buna pentru a transmite pahetele si de asemenea utilizeaza protocoale, ca de exemplu ICMP, pentru a comunica cu un alt router pentru configurarea celei mai bune rute intre doua hosturi.

Gateway Address – adresa de Gateway este specifica unei retele sau segment de retea. Functia de Gateway o indeplinesc echipamentele care routeaza pachete de date intre echipamente de retea, aceasta functie fiind indeplinita evident de un router.

WINS (Windows Internet Naming Service) – sistemul informatic care determina adresa IP asociata unui computer. Aceasta functie este numita ãname resolutionÒ.

DNS (Domain Names Server) – sistemul care stocheaza informatiile despre numele computerelor cliente si domeniul din care fac parte. DNS furnizeaza pentru fiecare client o adresa IP si de asemenea “listeaza” serverele de mail pentru fiecare domeniu.

URL (Uniform Resource Locator) – adresa globala utilizata de un domeniu in World Wide Web (www).

VPN (Virtual Private Network) – reteaua care utilizeaza infrastructura Internetului pentru interconectarea computerelor sau punctelor de lucru si care utilizeaza criptarea datelor pentru confidentialitatea lor. De exemplu o companie mare care are birouri in diferite locatii trebuie sa transmita date prin Internet catre locatiile respective. Pentru a securiza datele, trebuie sa creeze un “tunel” securizat. Utilizand VPN, practic compania va avea un Intranet securizat via Internet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *