Pasi simpli penru o performanta grafica mai buna

Placa ta video este controlata de driverul de Windows, asa ca fa rost de ultimul driver lansat pentru placa ta.
Pentru a vedea ce versiune ai, da clic-dreapta pe desktop si alege Properties pentru a deschide fereastra Display Properties, apoi clic pe Settings, Advanced, Adapter (in Windows XP, apoi Properties, Driver).
Viziteaza site-ul de Web al producatorului placii pentru a descarca versiunea cea mai recenta a driverului, dar nu instala driverele beta. Acestea sunt versiuni in curs de elaborare si ti-ar putea crea mai degraba neplaceri decat imbunatatiri.
Iata cateva setari care ar trebui sa fie disponibile pentru toate driverele de placi video.

Rezolutia

Este numarul de puncte – sau pixeli (prescurtarea pentru “picture elements”) – afisate pe ecranul tau. Cu cat este mai mare rezolutia, cu atat sunt mai multe puncte pe centimetru patrat si cu atat este mai fidela imaginea afisata (daca monitorul tau suporta rezolutii mari).
Pe de alta parte, rezolutiile mari cresc si cerintele de procesare pentru placa ta video si pentru PC.
Placile video din majoritatea computerelor suporta rezolutii de cel putin 1024 pe 768 – sau chiar 1600 pe 1200. Totusi, unele sisteme mai vechi sau mai ieftine suporta doar 800×600.
Pentru a ajusta rezolutia ecranului, deschide Display Properties si da clic pe Settings. Muta bara de “Screen areaƒ” sau “Screen resolution” bar la o rezolutie mai mare (More) sau mai mica (Less). Desi rezolutiile mari imbunatatesc calitatea imaginii, micsoreaza icon-urile, textul si alte elemente de pe ecran.
“Experimenteaza” mai multe variante pentru a vedea care este cea mai potrivita pentru tine. Pentru majoritatea utilizatorilor, 1024×768 este rezolutia optima in cazul unui monitor CRT de 17 inci.

Adancimea culorii (Color Depth)

Aceasta setare reprezinta numarul de culori pe care il suporta placa ta video. Cu cat sunt mai multe culori disponibile, cu atat este mai realista imaginea, dar, pe de alta parte, cu cat ai mai multe culori pe ecran, cu atat cresc cerintele de sistem.
Setarile de adancime a culorii pentru placa ta video sunt listate in Display Properties sub tab-ul Settings in meniul drop-down Colors (“Color quality” in Windows XP). Fiecare este numit dupa numarul de biti aisgnati fiecarui pixel: True Color (denumit si culoare pe 24 biti) pune la dispozitie 16.777.216 de culori, in timp ce High Color (16 biti) suporta 65.536 de culori.
La mai putin de 16 biti, imaginile tale ar putea suferi. Majoritatea driverelor, nu mai ofera setari pentru 8 biti (256 culori) sau 15 biti (32.536 culori).
PC-urile de acum ofera suport pentru culoare 32 biti, care asigura acelasi numar de culori ca si True Color. Cei 8 biti in plus controleaza opacitatea imaginii. Lucru foarte util in cazul jocurilor 3D, dar destul de inutil pentru aplicatiile simple.

Viteza de refresh
Exprimata in herti sau cicluri pe secunda, spune cat de des luminoforii care creeaza imaginea de pe un ecran CRT sunt reincarcati cu energie – adica de cate ori pe secunda este “redesenata” imaginea de pe ecran.
O rata de refresh prea mica poate cauza o “palpaire” enervanta a ecranului. Chiar daca aceasta palpaire nu este sesizabila, refresh-urile scazute pot cauza dureri de ochi si de cap.
Intelept ar fi ca viteza de refresh sa nu fie mai mica de 72 Hz. Iar unii experti sustin ca minim ar trebui sa fie 80 Hz. Incearca diferite rate de refresh pana cand o gasesti pe cea potrivita. Totusi, o rata de refresh prea mare, poate scadea din opacitatea imaginii. Totusi, cei mai multi dintre noi putem distinge la rate mai mari de 85 Hz.
Pentru a ajusta viteza de refresh in Windows XP, deschide Display Properties si da clic pe Settings, Advanced, Adapter, List All Modes. Alege o combinatie intre viteza de refresh, rezolutia ecranului si adancimea culorii din lista de valori suportate.
Pentru a schimba viteza de refresh in alte versiuni de Windows, deschide Display Properties si apoi fa clic pe Settings, Advanced, Adapter. Selecteaza o optiune din meniul drop-down “Refresh rate”.
Daca, totusi, nu ai nici o optiune, acolo inseamna ca placa ta video si monitorul tau nu suporta rate de refresh multiple.
Chiar si in acest caz, ai putea sa maresti rata de refresh a ecranului micsorand rezolutia sau adancimea culorii.
Toate cele trei caracteristici contribuie la capacitatea de procesare grafica, asa ca, daca sistemul grafic ruleaza la maxim, incearca sa maresti una dintre setari si sa o micsorezi pe cealalta.
De exemplu, reducerea adancimii de culoare de la 32 biti la 16 biti – care nu este mare lucru daca nu te omori dupa fotografii – ti-ar putea elibera destula putere de procesare incat sa poti mari rata de refresh de la 60 Hz la 70 Hz.
Sau ai putea sa maresti rezolutia de la 800 pe 600 la 1024 pe 768. Nu este o garantie, dar trucurile s-ar putea sa functioneze.
Windows seteaza automat rata de refresh a ecranului la 60 Hz cand nu-ti poate detecta monitorul. Pentru a confirma ca Windows XP iti recunoaste corect monitorul, deschide Display Properties si da clic pe Settings, Advanced, Monitor.
Daca monitorul tau nu este listat sub “Monitor type”, descarca si instaleaza driverul de pe site-ul de Web al producatorului.
In alte versiuni de Windows, verifica daca optiunea Plug-and-Play este activa. Asigura-te ca monitorul tau este listat sub “=Display”in tab-ul Settings din Display Properties si da clic pe Advanced, Monitor.
Verifica daca optiunea Automatically detect Plug & Play monitors este bifata. Daca nu este, selecteaz-o si apoi reseteaza viteza de refresh la un nivel mai mare decat cel default de 60 Hz.

DirectX

Aceasta componenta Windows controleaza functiile multimedia. Pentru a verifica versiunea curenta de DirectX, clic pe Start, Run, scrie dxdiag, si clic pe OK. Alege tab-ul System si uita-te sub System Information in partea de jos a ecranului. DirectX 9 este cea mai noua versiune; daca nu o ai, descarc-o de pe site-ul Microsoft:

http://www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx. 5

Sursa: Pcworld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *