Hard disc plin. Ce-i de facut?

Catastrofa! Calculatorul dumneavoastra refuza sa inregistreze ultimele fotografii facute in vacanta: hard discul e plin. Nici un octet liber in ciuda incercarilor zadarnice de economisire a spatiului. Atunci ce de facut? Mai multe solutii va stau la dispozitie: sa cumparati alt PC (glumesc!) sau sa salvati datele pe un suport extern cum ar fi un DVD, un stick sau pe un alt hard disc extern. Aceasta ultima alegere aduce cel mai bun confort si mult spatiu. Un hard disc extern poate fi o investitie care va “degatui” durabil PC-ul vostru.

Conectare USB 2.0 sau Firewire?
Hard discurile externe beneficiaza de multiple tipuri de conectari: USB sau Firewire. Conectorul USB este foarte raspandit, PC-ul sau Mac-ul avand unul sau mai multe. Diferenta dintre cele doua este doar o chestiune de viteza de citire si scriere a fisierelor. USB este mult mai lent decat Firewire, dar in acelasi timp suficient pentru o utilizare obisnuita. Ca idee, un hard disc extern conectat prin intermediul conexiunii USB, “digera” un film DivX de 700 MB in 36 de secunde si un album MP3 in 5 secunde. Cu o conexiune FireWire acestea se fac mult mai rapid dar si pretul hard discurilor externe de acest tip este mai ridicat.

Conectarea unui hard disc extern nu constituie practic nici o problema. Un simplu cablu USB 2.0 sau FireWire este suficient pentru a-l conecta la computer, exceptand cazurile in care aparatul nu trebuie conectat si la o sursa de curent.

Datele voastre sunt “pretioase”!
Salvati-va datele cat mai des posibil! Fotografiile, muzica sau mail-urile sunt importante si pentru a evita pierderea lor trebuie sa le puneti “la adapost” pe un hard disc extern. Toti marii producatori le-au dotat pe acestea cu posibilitatea unei salvari automate zilnice pentru ca, in acelasi timp, trebuie sa va protejati datele de toate atacurile voluntare sau nu. Pentru a evita aceste neplaceri, anumite modele au integrate un blocaj al fisierelor care securizeaza continutul hard discului cu ajutorul unei parole.

Nu aruncati nimic: arhivati!
Daca v-ati achizitionat un hard disc extern, ati luat o decizie buna pentru ameliorarea vietii voastre si in acelasi timp a computerului. Puteti deopotriva sa arhivati totul, indiferent de tipul fisierelor: video, audio, foto, jocuri etc. fara a va face probleme intr-un eventual picaj al calculatorului. Acest demers care consta in salvarea fisierelor de orice fel este de bun augur si veti vedea cat de usor le veti regasi. Acordati putin timp regruparii fisierelor voastre dupa teme precise: Imagini, Muzica, Video, Site-uri Web, Mail-uri etc, creati dosare cu nume explicite (de ex. Imagini/Vara 2006/Brasov) si totul e sub propriul vostru control.

Protejare
Trebuie sa aveti grija de hard discul extern ca si de orice alt aparat fragil. Este de preferat sa nu-l lasati sa suporte caderi sau sa-l faceti uitat undeva in spatele calculatorului, ci sa-i gasiti un loc cat mai stabil avand grija la cablurile de legatura. Evitati un loc prea cald sau dimpotriva, prea ventilat, pentru a facilita functionarea acestuia la temperaturi cat mai adecvate. In functie de producatori, plasarea poate fi orizontala sau verticala, unele modele beneficiind chiar si de suport.

Din cand in cand este indicat sa-l defragmentati cu ajutorul utilitarelor specifice fiecarui sistem de operare. O operatiune simpla care consta in regruparea fisierelor imprastiate peste tot pe hard disc si care ii incetineste functionarea considerabil. Un utilitar la indemana poate fi PerfectDisk, de exemplu (disponibil pe www.raxco.com).

Calatorie lejera
Mici, lejere si aratoase! Acestea sunt minidiscurile externe, o noua categorie care se impune in fata stick-urilor USB. Capacitatea acestora variaza intre 5 si 100 GB, numerosi producatori propunand dimensiuni destul de mici (de marimea unei carti de credit) si greutati pana la 60 g.

Mult mai solide in ceea ce priveste stocarea decat stick-urile USB si mai putin costisitoare, acestea ofera multiple posibilitati. Filme, muzica sau albume foto pot calatori de la un punct la altul destul de simplu. Un cablu USB si, odata ajunse la prietenii vostri, fisierele voastre vor fi accesate de acestia pe propriul calculator.

Partajarea
Daca detineti mai multe PC-uri acasa veti fi repede tentati sa partajati anumite date in asa fel incat sa poata fi accesibile intregii familii. E placut sa poti vedea un film sau sa te uiti la poze plecand de la un singur PC sau Mac aflat in orice alt loc decat pe birou.

Hard discul extern va va permite partajarea datelor intr-o retea locala, acesta putand fi utilizat ca server de retea. Mai multi utilizatori pot accesa simultan datele datorita unei retele Ethernet sau Wi-Fi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *