Erori la tiparire – probleme ca si rezolvate

Fie ca vorbim despre o imprimata cu jet de cerneala sau despre una laser alb-negru sau color, in ambele cazuri ne putem confrunta cu probleme la printarea documentelor. Care ar fi acestea si ce solutii rapide am putea adopta.

Problema: Imprimanta dumneavoastra nu mai da semne de viata; se poate spune ca “a intrat in coma profunda” – dati o comanda de tiparire si nu se intampla nimic. Ati verificat starea imprimantei: este pornita si este on-line. Ati verificat si cablul care asigura conexiunea imprimantei cu calculatorul. Totul pare a fi in regula. Care ar putea fi explicatia?
Diagnostic rapid: Prin intermediul utilitarului de diagnosticare incorporat in echipamentul de tiparire, efectuati un test de diagnoza acestuia. Astfel se verifica functiunile de baza ale imprimantei. Pentru instructiuni se va consulta manualul echipamentului.
In general, fiecare solutie de tiparire beneficiaza de un astfel de utilitar care poate fi pornit prin apasarea lunga a unui buton de pe panel-ul de control si operare, in timp ce imprimanta porneste. Þinand cont de diversitatea modelelor si de faptul ca fiecare producator si-a implementat cate un driver dedicat, este de preferat a se consulta manualul de utilizare. O data acest pas depasit si testul rulat cu succes, fara erori, problema se muta in alta parte. Astfel este posibil ca neplacerile sa vina de la conexiune sau de la driverul imprimantei instalat pe calculator.
Solutii rapide de depanare:
Verificati daca exista cereri de tiparire in asteptare si stergeti-le. O cerere de tiparire anterioara va poate bloca sistemul si implicit accesul la imprimanta. Pentru sistemele de operare Windows 2000 si XP, faceti clic pe Start, Settings si deschideti fereastra Control Panel. De aici faceti clic sau dublu clic pe sectiunea Printers sau Faxes. Deschideti apoi fereastra cu cererile de tiparire prin clic sau dublu-clic pe iconita corespunzatoare imprimantei dumneavoastra. stergeti toate cererile de tiparire aflate in asteptare prin selectarea meniului Printer si Cancel all Documents. Daca folositi un sistem de operare mai vechi (Windows 98 sau Me), acest procedeu se realizeaza prin deschiderea Control Panel urmata de clic sau dublu-clic pe iconita Printers. Aici se selecteaza Purge Print Documents.
Problema ar putea veni de la conexiunea imprimantei cu PC-ul. Deconectati si apoi reconectati cu atentie cablul imprimantei. Daca aveti de-a face cu o conexiune prin USB a imprimantei si este primul dispozitiv USB conectat la calculator, este de preferat sa verificati status-ul acestuia in Device Manager (sa nu apara erori). In cazul sistemelor de operare Windows XP si 2000, faceti clic-dreapta pe iconita My Computer, alegeti optiunea Properties si apoi clic pe tab-ul Device Manager. O data ajunsi aici cautati in lista inregistrarea Universal Serial Bus Controllers pentru a vedea daca apar erori. Astfel, daca in dreptul acestei pozitii observati un semn de intrebare, un arc galben sau litera X de culoare rosie, atunci cu siguranta aveti de-a face cu neregularitati. Faceti clic pe numele echipamentului, alegeti tab-ul General si cautati eventualele mesaje de eroare in casuta Device Status.
Imprimare inegala
Problema: Rezultatul tiparirii de la imprimanta dumneavoastra laser reprezinta o pagina cu o sectiune mai stearsa.
Solutie: Acest lucru se intampla, de obicei, atunci cand toner-ul din cartusul imprimantei dumneavoastra atinge o limita minima si astfel nu mai poate fi distribuit uniform de-a lungul cartusului. In primul rand va trebui sa scoateti cartusul din imprimanta si sa-l tineti cu ambele maini de capetele laterale.
Rotiti-l usor, inainte si inapoi, ca si cum ati invarti roata unei masini, apoi ridicati si coborati fiecare capat in jur de 10 cm.
Repetarea acestor miscari de vreo 4 – 5 ori va redistribui toner-ul ramas si va va da posibilitatea folosirii cartusului pentru inca o perioada buna de timp inainte de a fi nevoit sa-l inlocuiti.
Noua masuri de prim ajutor pentru vindecarea imprimantei
Imprimanta este unul dintre echipamentele care alaturi de un calculator performant asigura utilizatorului un mediu propice desfasurarii cu succes a aproape oricarui tip de activitate fie ea office sau nu. Ce faci insa cand imprimanta incepe sa-ti joace feste, sa nu-ti mai asculte comenzile, sa prinda colile. Evident ca nu este un lucru prea placut mai ales atunci cand doresti calitate in tiparirea unor fotografii digitale sau daca esti in criza de timp atunci cand seful
te preseaza cu predarea rapoartelor.

Jongleaza cu setarile imprimantei. Daca lucrul cu imprimanta presupune o schimbare frecventa a formatului paginii (landscape sau portrait), a marimii acesteia sau a calitatii de printare, puteti sa configurati separat cate o copie a setarilor cu ajutorul driver-ului de imprimanta pentru fiecare grup de configurari. Atunci cand printati, alegeti cu ajutorul driver-ului acea copie de setari de care aveti nevoie din meniul care coboara de sub tab-ul Printer aflat in casuta de dialog Print. Pentru sistemul de operare Windows XP faceti clic pe butonul Start apoi alegeti Control Panel dupa care optiunea Printers si Other Hardware, apoi Printers and Faxes si apoi faceti dublu-clic pe Add Printer.
Pentru sitemul de operare 98, 2000 sau Me, faceti clic pe Start, apoi Settings, dupa care Printers si apoi dublu-clic pe Add Printer. Parcurgeti pasii wizard-ului, vi se va cere alegerea unei imprimante (selectati imprimanta dumneavoastra) si setarile aferente acesteia.
Cand vi se va cere sa alegeti un nume, dati driver-ului un titlu sugestiv care sa reflecte setarile insesi, spre exemplu – DeskJet-draft, portrait, legal.

Apasa butonul potrivit. Inchideti imprimanta cu jet de cerneala de la butonul de oprire si nu de la butonul de protectie, de rezerva sau prin oricare alte dispozitive. Foarte multe imprimante cu jet de cerneala curata si parcheaza automat capetele de printare numai dupa inchiderea imprimantei de la butonul de oprire.

Achizitionati cele mai noi si performante drivere. Downloadati-va si instalati-va pe imprimanta ultimele noutati in materie de drivere aparute pe piata, de pe site-urile producatorilor. Acest lucru va va imbunatati performantele, va activa noi caracteristici si va elimina erorile.

Pastrati imprimanta curata. Praful, mizeria si resturile de hartie pot fi unele dintre problemele imprimantei. Tineti la indemana un recipient cu aer comprimat. Daca imprimanta dumneavoastra este asezata intr-un mediu cu mult praf sau nu atat de curat, va trebui sa o acoperiti cu o bucata de plastic atunci cand nu o utilizati. Pentru a va pastra capetele de printare curate, rulati programul de curatare care vine odata cu echipamentul.
Daca aceasta solutie nu da rezultate, introduceti-le in apa calda si apoi stergeti-le usor cu o carpa uscata. Ca un ultim pas, curatati-le cu o carpa imbibata cu alcool izopropilic, dar va trebui sa aveti grija sa nu atingeti cu lichid alte parti ale imprimantei.

Folositi hartia potrivita. Multe imprimante cu jet de cerneala printeaza bine la inceput, cam 20-30 de copii, apoi ele au tendinta de agatare in cazul in care hartia este prea groasa. Cateva tipuri de hartie absorb prea multa cerneala, fapt care duce la obtinerea unor copii neclare sau mult prea “luminoase”.
Folositi hartie din sortimente si greutate diferite, in special pe aceea recomandata de catre producator, pana cand veti gasi cea mai buna combinatie pentru imprimanta dumneavoastra.

Evitati agatarea hartiei. Inainte de introducerea hartiei in tavita imprimantei, aveti grija ca foile sa fie aranjate (fara colturi indoite, etc.). De asemenea, nu trebuie sa combinati coli de dimensiuni si grosime diferite. Intr-o incapere cu un climat umed, puneti hartia intr-un dulap mai aerisit pentru a o feri de depunerea prafului, pentru a evita in acest mod agatarea hartiei.

Obtineti o conectare mai rapida. Daca conectarea imprimantei dumneavoastra se face prin portul paralel al PC-ului folositi un cablu de imprimanta IEEE 1284. Apoi, activati optiunile ECP sau EPP, aceste caracteristici fiind de obicei inactive.

Folositi-o sau… folositi-o. Daca nu folositi imprimanta prea des, atunci va trebui sa printati o data pe saptamana o pagina de test. In cazul in care aveti o imprimanta color dar in mod obisnuit printati alb-negru,  de asemenea, va trebui sa faceti aceeasi operatie, adica, sa printati o pagina color o data pe saptamana. Daca schimbati capetele de printare intre ele, va trebui sa pastrati cartusul pe care nu-l folositi in cutia originala pusa la dispozitie de producator sau intr-o geanta sigilata.

Nu irositi lemnul. Utilitarul FinePrint va da posibilitatea tiparirii mai multor documente pe aceeasi coala de hartie.  Utilitarul este disponibil in varianta trial.

Sursa: Pcworld

Comments (3)

  1. Razvan

    Imprimanta e cea mai dificila componenta.

  2. nicoleta

    am si eu o imprimanta cu jet de cerneala (canon)si prinde coala.. ce pot face ?

  3. nicoleta

    sa o arunc ? :)) altaaa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *