Cum sa-ti alegi un TV tuner

Este sloganul stilului de viata al secolului XXI: o gaina in fiecare oala, o masina in fiecare garaj si un PC in fiecare camera. De fapt, PC-ul a reusit mai mult decat sa inlocuiasca televizorul, ca ãpunct de intalnireÓ pentru membrii familiei – pentru multi oameni (inclusiv pentru mine) el este televizorul.tuner.jpg

* Ce trebuie sa stii

Un TV tuner este o componenta a PC-ului care iti permite sa urmaresti programele TV pe computer. Majoritatea TV tunerelor functioneaza si ca placi video de captura, permitand inregistrarea programelor de televiziune pe hard disc. Aproape toate modelele pot functiona si ca radiouri FM: asta pentru ca spectrul radioului FM se gaseste intre canalele 6 si 7 de televiziune, iar sunetul TV foloseste aceeasi modulatie ca FM-ul.
Exista doua tipuri de TV tunere: externe si interne. Tunerele externe sunt plasate, evident, in afara computerului si sunt atasate, de obicei, printr-o conexiune USB. Tunerele interne sunt, in general, placi PCI sau PCI Express pe sloturile interne ale placii de baza. Exista si placi video care au functia de tv tuner integrata (de exemplu, familia All-In-Wonder de la ATI).
Majoritatea tunerelor interne efectueaza intreaga procesare de semnal necesara pentru a converti un semnal radio intr-o imagine pe ecran; unele chiar folosesc legaturi directe intre placa de sunet si placa video, pentru a ãsariÓ complet peste procesor. Tunerele externe pot converti semnalul fie in redare video care poate fi afisata direct pe ecran, fie intr-un format intermediar ca MPEG; in ambele cazuri este nevoie de procesor pentru a directiona imaginea catre ecran. Exista si TV tunere bazate pe radio software: tunerul ofera doar redare radio de baza; procesarea semnalului, necesara pentru a transforma semnalul radio intr-o imagine, este efectuata in totalitate de procesor. Acest tip de TV tunere este foarte rar.
Recent au aparut si TV tunere care au suport pentru televiziunea digitala; un tuner care afiseaza imagine HDTV pe un monitor de computer este in mod obisnuit mult mai ieftin decat un sistem TV high-definition, insa, evident, cu un ecran fizic mai mic.

* La ce trebuie sa se uite un cumparator

Exista cateva caracteristici de baza dupa care ar trebui sa se ghideze oricine doreste sa achizitioneze un astfel de aparat. Acestea au fost coordonatele dupa care s-au ghidat si colegii mei la testul de TV tunere pe care l-ati putut citi in numarul din luna ianuarie:
– Acordul fin: este considerat un punct esential intrucat nu intotdeauna, in urma scanarii automate a programelor, imaginea este foarte clara si in acest caz trebuie intervenit ãmanualÓ pentru o stabilire mai fina.
– Scalarea ferestrei: de cele mai multe ori iti doresti sa poti face si altceva pe PC, in acelasi timp cu urmarirea programelor TV. Asadar, posibilitatea de micsorare la o dimensiune dorita a ferestrei TV iti lasa suficient spatiu pe desktop pentru browsare pe Web, editare documente, mesagerie instantanee etc.
– Preview de canale: o functie foarte utila atunci cand vrei sa vizionezi mai multe canale simultan cu actualizarea acestora la un anumit interval de timp pe care il poti preselecta. De obicei, numarul de canale care pot fi urmarite simultan variaza de obicei intre 4 si 24 si este dependent de softul utilitar folosit impreuna cu modelul respectiv de tuner.
– Time shifting: o functie cu ajutorul careia poti programa computerul sa inregistreze o anumita emisiune. Intervalul de timp poate fi presetat. De retinut ca pentru o captura buna trebuie sa ai un calculator performant.
– PIP Playback: sau ãpicture in pictureÓ care permite deschiderea unui fisier video concomitent cu un canal TV sau a doua canale simultan.

* Puncte cheie

Exista cateva aspecte cheie la care trebuie sa fii atent ca sa-ti dai seama de calitatea unui TV tuner. Iata care sunt cele mai importante:
Usurinta instalarii, configurarii si utilizarii ulterioare.
– Facilitatile TV: pe langa functiile punctate mai sus, existenta unei telecomenzi si, mai ales, posibilitatea de scanare automata/manuala si acordul fin.
– Facilitatile radio
Facilitatile VCR: in principal posibilitatile de captura video in diverse formate si tipurile de conectivitate (intrari/iesiri); standardele suportate: PAL BG/DK, SECAM, NTSC etc.
– Calitatea capturii: captura trebuie sa aiba o rezolutie cat mai mare si o calitate cel putin acceptabila; tipul capturii: AVI, MPEG 1-4 etc.
– Pachetul de software: programele care vin odata cu tunerul in sine sunt foarte importante pentru configurarea si utilizarea corespunzatoare a unui tuner.
Foarte important: firma producatoare a chipset-ului si firma producatoare a placii trebuie sa aiba un nume cel putin recognoscibil, daca nu de elita.
Important pentru vitor: este recomandat ca tunerul sa suporte un standard de televiziune digitala.

* De ce ai nevoie

– Un PC “decent” cu minim un procesor Pentium III (peste 500 MHz) si cel putin 10 GB liberi pe hard disc (vei avea nevoie de mai mult spatiu pentru stocare daca vrei sa-ti inregistrezi emisiunile preferate).
– O modalitate de a introduce semnal TV in computer. Ar putea fi o placa video cu un TV tuner atasat sau o placa de tuner PCI dedicata sau un tuner box pe USB (acesta din urma avantajeaza utilizatorii de notebook-uri).
– Software pentru “manevrarea” hardware-ului (schimbarea canalelor, volumul s.a.) si pentru administrarea input-ului si output-ului video. Majoritatea tunerelor sunt livrate cu toate aplicatiile de baza de care ai nevoie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *