Cum sa evitati un atac “evil twin”

Ar fi bine sa va ganditi de doua ori inainte de a accesa un hotspot wireless public. Desigur cateva minute de conectivitate pot fi foarte utile, dar hotii de identitate au descoperit ca, prin intermediul atacurilor “evil twin”, hotspot-urile sunt o modalitate foarte buna pentru a fura informatii private.

Asadar cum functioneaza un atac “evil twin” ? Sa zicem ca sunt un hacker. Imi setez calculatorul sa transmita un semnal care sa-l transforme in hotspot. Pot sa-i dau si un nume care sa sune bine, pentru a pacali utilizatorii – sa zicem PCWorld Hotspot.
Apoi imi iau laptopul si stau intr-o cafenea si citesc ziarul asteptand ca cineva sa se conecteze. (Si daca vreau sa fur, solicit introducerea numarului de card pentru accesarea hotspot-ului, asa cum se si practica in cazul unora. Si astfel sunt in posesia numarului de card). In timp ce navighezi pe Internet, calculatorul poate sa redirecteze unele din paginile vizitate catre alte pagini care arata identic si sa intru in posesia diverselor informatii introduse.
Pentru a va proteja de astfel de atacuri, iata cateva sfaturi utile:
Verificati setarile Wi-Fi: multe dintre notebookuri sunt setate sa caute si sa se conecteze la cel mai apropiat hotspot.
Desi aceasta optiune poate parea convenabila, nu va permite sa monitorizati la ce hotspot va conectati si daca acestea sunt legitime sau nu.
Dezactivarea acestei optiuni va preveni conectarea calculatorului dumneavoastra la un hotspot fara ca sa stiti.
Fiti atenti la ferestrele de dialog: avertizarile exista cu un anumit scop – sa va protejeze. Daca sunteti norocosi si nu ati bifat deja optiunea ãnever show this againÓ, asigurati-va ca tratati cu maxima atentie avertizarile care va apar inainte de a trimite informatii.
Folositi unul dintre carduri numai pentru Internet: ar fi bine sa folositi unul dintre carduri numai pentru platile pe Internet, daca obisnuiti sa efectuati astfel de plati sau daca aveti de gand sa scrieti  numarul de card pe un site. Ideal ar fi ca sa puteti sa monitorizati online tranzactiile care sunt facute cu cardul respectiv.
Nu derulati tranzactiile private in public: poate ca nu este nevoie sa efectuati tranzactii sau sa va verificati conturile cand sunteti conectati la un hotspot public cu care nu sunteti familiarizati. Daca va limitati navigarea la pagini Web pe care sa le poata vedea si un strain fara ca acest lucru sa va deranjeze, atunci un atac “evil twin” nu va poate provoca prea multe neplaceri.

Sursa: Pcworld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *