Cum sa alegi un DVD writer

Ce trebuie sa stii

Din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de DVD-Writere – si nu este de mirare: pretul mediu al unui astfel de drive este in scadere. In prezent se invarte in jurul valorii de 100 USD. Exista doua formate incompatibile – DVD-RW si DVD+RW (si variantele write-once corespunzatoare, DVD-R si DVD+R) – care se lupta sa devina formatul DVD-Rewritable standard. Ambele formate scriu DVD-uri cu date sau video care pot fi citite de multe drive-uri DVD-ROM (dar nu de toate) si de playere DVD pentru televizor. Un al treilea format, DVD-RAM, le urmeaza indeaproape pe acestea doua, tras inapoi de incompatibilitatea sa cu majoritatea drive-urilor DVD-ROM si DVD-playerelor set-top.

Noile serii de drive-uri care sparg bariera formatului usureaza oarecum alegerea cumpararii. Majoritatea vendorilor ofera un drive care suporta atat DVD-R/-RW, cat si DVD+R/+RW, iar LG Electronics si Panasonic vand fiecare cate un drive care suporta DVD-R/-RW si DVD-RAM. Cea mai rapida viteza write-once disponibila a ajuns la 16X.

Functii cheie

DVD write-once: Recorderul tau va suporta unul dintre cele doua tipuri de media rivale: DVD-R (suportat de drive-urile DVD-RAM si DVD-R, precum si de toate drive-urile DVD-RW) si DVD+R (suportat de ultimele generatii de drive-uri DVD+RW, dar nu si de primele generatii de drive-uri). Suporturile DVD-R si DVD+R ofera cea mai buna compatibilitate cu DVD playerele set-top. In prezent, viteza medie de scriere este 8X atat pentru DVD-R, cat si pentru DVD+R.

Suporturile write-once sunt, de obicei, cea mai buna alegere pentru scrierea DVD-urilor video pe care vrei sa le vezi in playerul “de sufragerie”. Discurile DVD-R sunt mai ieftine daca le cumperi la pachet.  Cele DVD+R sunt ceva mai scumpe.

Expertii din industrie estimeaza ca suporturile write-once sunt compatibile cu aproximativ 85% din playerele set-top. Atentie la discurile 4X de pe piata, daca vrei sa le folosesti pe un drive DVD R/-RW 2X mai vechi: multe dintre acestea, mai ales cele produse de Pioneer, au o problema cu firmware-ul care blocheaza drive-ul sil-ar putea strica iremediabil, daca este folosit un disc 4X. Un upgrade de firmware, care este disponibil pe site-ul de Web al Pioneer, rezolva aceasta problema.

DVD rewritable: Printre formatele rewritable se numara DVD-RW, DVD+RW si DVD-RAM. Ultimul este cel mai putin compatibil dintre toate trei, dar este foarte bun pentru backup-uri de date. DVD-RAM este disponibil si la bucata si la pachet.

Multe dintre drive-urile DVD-RW de pe piata sunt mai incete decat cele DVD+RW. Primelor, care scriu date la 1X (unde 1X=1,38 MBps), in comparatie cu specificatiile DVD+RW-urilor de 4X si 2.4X, le ia cu un minut mai mult pentru a copia 500 MB de date. Burner-ele mai noi, cotate la 4X pentru scrierea DVD-R-urilor, pot scrie, in mod normal, discuri DVD-RW la 2X; totusi, burner-ele DVD+R 4X sunt cu mult mai rapide, scriind si DVD+RW-uri la 4X.

Expertii din industrie estimeaza ca discurile DVD+RW si DVD-RW sunt compatibile cu aproape 60% dintre DVD playere si drivere.

In schimb, doar cateva drive-uri DVD-RAM si DVD-ROM pot citi discuri DVD-RAM.

Drive-uri interne versus externe: DVD burner-ele interne fie ca folosesc un vechi conector IDE, fie ca au conexiuni mai noi serial-ATA, costa mai putin decat modelele externe, uneori chiar cu pana la 100 USD sau mai mult. Drive-urile externe utilizeaza fie interfata FireWire (IEEE 1394), fie USB 2.0; unii producatori ofera ambii conectori pe acelasi drive.

Inregistrare CD-RW: Majoritatea drive-urilor DVD-rewritable pot scrie discuri CD-R si CD-RW (dar drive-urile DVD-RAM si DVD-R nu pot). Insa DVD driverele scriu CD-R-uri destul de incet: drive-ul DVR-A04 DVD-RW scrie DVD-R-uri la doar 8X, in timp ce DRU-510A dual-format de la Sony scrie pana la 24X. In comparatie cu viteza tipica de scriere a unui CD-R, de 52X, DVD-Writer-ele sunt destul de letargice.

Pachetul software: Toate drive-urile includ un software proprietar DVD video, cum este My DVD de la Sonic, pentru crearea meniurilor si codificarea analog a continutului video in MPEG2, pentru a putea vedea DVD-ul video creat, pe un DVD player set-top standard. Mai mult, toate drive-urile pot crea DVD-uri cu date prin pachetul software de scriere si administrare (cum este RecordNow Max, care permite scrierea datelor prin “drag-and-drop” pe disc). Unii vendori, ca HP si Sony, includ si software pentru backup si editare video.

Cum e cu specificatiile

Formate, formate, formate: Ce inseamna toate aceste formate si care sunt diferentele intre ele sunt doar cateva dintre intrebarile unui cumparator de DVD burner. Asa cum drive-urile CD-RW folosesc discuri write-once si rewritable, DVD burner-ele pot fi lamurite cam la fel. DVD-R si DVD+R sunt cele doua variante write-once; DVD-RW, DVD+RW si DVD-RAM sunt cele trei variante rewritable pe care le intalnesti.

Drive-urile DVD-Rewritable au mai multe variante de viteze, la fel ca “verisoarele” DVD-ROM. Diferentele nu mai sunt la fel de mici pe cum erau odata: vitezele DVD-RW merg de le 1X la 12X; DVD+RW de la 2.4X la 12X; vitezele DVD-R sunt de la 1X la 8X; iar DVD+R, de la 4X la 8X.

Shopping Tips

Este viteza importanta pentru tine? Pentru acest tip de scriere, viteza nu este chiar o problema, din moment ce cele doua formate DVD write-once sunt apropiate comparativ. Totusi, viteza DVD-R poate varia in functie de discul folosit. Majoritatea drive-urilor DVD-R scriu la 8X, desi unele modele mai vechi sau portabile pot doar 4X. Drive-urile care scriu pe DVD-R-uri write-once si/sau discuri DVD+R la 12X au un avantaj special in fata DVD burnerelor lansate acum doi ani. Dintre toate formatele rewritable, viteza maxima de scriere a DVD+RW-urilor este aceeasi ca pentru DVD-RW: 8X.

Fii atent la compatibilitate. Dintre formatele write-once, atat DVD-R, cat si DVD+R sunt bine compatibile cu DVD playerele si DVD-ROM-urile existente. Unele playere mai vechi se potrivesc mai bine cu DVD-R decat cu DVD+R, pur si simplu pentru ca DVD-R este un format mai vechi. Discurile rewritable au ceva mai multe probleme cu compatibilitatea, asa ca iti va fi mai greu sa folosesti anumite discuri rewritable cu unele DVD playere si CD-ROM-uri.

Ia in considerare timpul de formatare cand alegi standardul de inregistrare. Toate discurile optice rewritable trebuie formatate inainte de utilizare – un proces care ar putea lua ceva timp. Insa drive-urile DVD+RW formateaza imediat (multumita faptului ca functia de formatare este integrata in firmware-ul intern), asa ca formatarea adauga doar putin timp procesului de scriere. In schimb, un drive DVD-RW are nevoie de un software pentru
formatarea discului inainte de scriere; in functie de soft si de versiunea utilizata, procesul de formatare poate dura chiar si o ora (din moment ce unele pachete software nu suporta decat formatarea intregului disc). Pachetele software mai noi suporta formatarea DVD-RW-urilor imediat.

Pentru un desktop PC, alege un drive intern cu interfata IDE. Din moment ce un drive DVD-Rewritable poate citi DVD-ROM-uri si CD-uri, poti inlocui fara probleme CD-ROM-ul sau DVD-ROM-ul existent. Daca placa ta de baza are suport Serial ATA, te va ajuta sa maximizeze viteza de scriere, insa doar modelele mai noi au aceasta conxiune interna de mare viteza.

Pentru drive-urile portabile sau desktop PC-urile cu conexiuni interne putine, ia in considerare interfata. Pentru drive-urile externe, vei avea cam aceeasi viteza la un drive FireWire ca si de la unul USB 2.0. Diferenta de cost este foarte mica, si pentru cativa bani in plus poti alege un drive care are flexibilitatea ambelor interfete.
Pachetul software conteaza. Toti producatorii ofera software cu drive-urile vandute retail; in general, softul acopera scrierea DVD-urilor si CD-urilor (inclusiv CD-uri audio), crearea DVD-urilor video si posibilitatea “drag-and-drop”. Totusi, unii vendori adauga si software pentru backup sau editare video.

Sursa: Pcworld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *