Cum sa alegi cele mai bune casti?

Se spune ca un sistem audio este tot atat de bun cat boxele sale, iar aceasta se aplica si la sistemele portabile. De ce ai da sute de dolari pe cel mai nou MP3 player si ai folosi o pereche de casti de 10 USD? Daca vrei sa obtii maximum de calitate audio, atunci este timpul sa alegi niste casti serioase. Vestea buna este ca pe piata exista o multime de optiuni pentru orice buzunar, de la cateva zeci la sute de dolari. casti_logo.jpg

De care?
Exista mai multe tipuri de casti, iar optiunea ta pentru unul dintre ele este determinata de confortul pe care ti-l doresti, scopul utilizarii sau, de ce nu, de cat de activa este viata ta.
Modelul “In-ear” foloseste un material moale care potriveste confortabil castile in interiorul urechii. “Ear bud”-urile sunt din plastic dur si, unele dintre ele, au si accesorii care se fixeaza in spatele urechii. “Ear pad”-urile sunt alcatuite din pad-uri mari care se asaza in exteriorul urechii. Acest tip lasa sunetul sa iasa si, implicit, permite si sa intre din exterior. “Ear muff”-urile invaluie urechea ca doua cupe, izoland astfel urechile de zgomotul exterior.

La ce trebuie sa ma uit?
Calitatea sunetului – Nu doar ca variaza de la un set de casti la altuil, dar este si o chestiune subiectiva. Cea mai buna metoda de a o verifica este sa incerci castile inainte sa le cumperi.
Confortul – Este un alt parametru subiectiv al castilor.
De exemplu, castile in-ear ar putea fi deranjante pentru persoanele care nu au mai folosit asa ceva pana acum, sau ear muff-urile pot da impresia de incalzire si inconfort pentru unii utilizatori.
Castile wireless – Majoritatea folosesc frecvente radio pentru a transmite semnalele audio fara cablu. Multe dintre ele sunt expuse interferentelor date de telefoanele mobile sau de alte sisteme. Unele folosesc infrarosu, dar necesita o linie dreapta pana la transmitator. Mai mult, se pare ca unele modele wireless aplatizeaza gama de sunete. Castile wireless sunt perfecte pentru gamerii din Internet cafe-uri.
Eliminarea zgomotelor – Unele casti au integrate sisteme care anuleaza sunetele provenite din exteriorul lor. Aceasta functie este extrem de benefica mai ales in timpul calatoriilor cu trenul sau masina. Castile cu noise-reduction folosesc o tehnologie denumita active noise control. Intai, un microfon recepteaza zgomotul din exterior si il distribuie in circuitul din interiorul castilor. Circuitul masoara nivelul zgomotului exterior si generaza un flux de sunet care il anuleaza, creand un mediu de ascultare mai silentios. Ironia este ca unele casti de acest tip creeaza un zgomot care poate deveni perceptibil in perioade de liniste.
De asemenea, nu redau foarte bine frecventele joase. Cu alte cuvinte, daca asculti muzica cu mult bass, ar fi mai bine sa nu-ti iei astfel de casti.
Sunet surround – Exista modele care pot chiar simula sunetul Dolby surround pentru un efect complet in timpul vizionarii filmelor.

CUM SA ALEG?
1. Du-te cu MP3 playerul sau CD playerul tau la magazin atunci cand vrei sa-ti cumperi o pereche de casti si probeaza-le. Fii atent la toata gama de frecvente.
2. Nu presupune ca o pereche de casti scumpa este neaparat mai buna decat una cu un pret mediu.
Pur si simplu, probeaza-le!
3. Inainte de a cumpara o pereche de casti wireless verifica daca le poti returna. S-ar putea ca acasa sa descoperi interferente pe care nu le-ai sesizat in magazin.

Sursa: Pcworld 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *