Cum sa alegi cel mai bun monitor

Toata lumea are nevoie de un monitor bun si pentru ca sa profiti la maxim de PC-ul tau, dar si ca sa-ti protejezi ochii. Insa tipul de monitor de care ai nevoie depinde de mai multi factori – ce aplicatii folosesti, cat spatiu ai pe birou, de cat spatiu ai nevoie pe desktop-ul virtual si, bineinteles, cati bani ai. De la traditionalele CRT-uri, la subtirelele LCD-uri si de la modelele compacte de 15 inci pana la “monstrii” de 22, iata ce trebuie sa stii inainte sa scoti banii din buzunar.

Fa-ti o idee

Daca in ultimii ani ai inlocuit un PC mai vechi, probabil ca ai ales sa folosesti vechiul monitor pe noul calculator. Nu este nici o problema daca este inca in forma – majoritatea monitoarelor au o durata de viata de cinci ani -, dar daca este un CRT de 15 inci pe care de abia daca poti sa citesti un text in 800 pe 600, atunci “marita-l”. Majoritatea producatorilor de monitoare au modele de entry-level care combina pretul redus cu un minim de functii. Aceste monitoare sunt numai bune pentru navigare pe Web, e-mail si alte cerinte office – cata vreme ofera rezolutii adecvate si rate de refresh bune.

Clasa de mijloc si liniile profesioniste ofera, insa, o calitate mai buna a imaginii si functii extinse, cum ar fi mai multe butoane de ajustare a imaginii si porturi USB, un set mai larg de optiuni ergonomice (cum este ajustarea inaltimii pentru LCD-uri) si rezolutii mai mari. Istoric, graficienii profesionisti au preferat monitoarele CRT pentru ca ofereau culori mai reale si nuante mai bune. Dar multi dintre ei folosesc acum LCD-uri de high-end, care egaleaza, in culoare, calitatea CRT-urilor si, in acelasi timp, consuma de doua ori mai putin. Elaborarea de hardware si software pentru calibrare color, destinate special LCD-urilor, a convins mai multi oameni sa treaca pe flat-panel-uri. Luminozitatea mai mare a LCD-urilor ii scapa pe profesionisti de limitele studiourilor intunecate. Cei care lucreaza mai mult cu text au inclinat mereu catre LCD-uri, deoarece pixelii de pe un LCD au margini bine definite, rezultand litere extrem de clar figurate. Gamerii preferau CRT-urile pentru ca primele generatii de LCD-uri aveau rate de refresh mai mici, insa LCD-urile de acum sunt mult mai rapide.

Functii cheie: LCD

Rezolutia nativa: pentru ca un LCD foloseste o matrice de pixeli ca sa afiseze imaginea, are o rezolutie fixa (sau nativa) la care arata cel mai bine. Un LCD de 15 inci are o rezolutie nativa de 1024 pe 768, in timp ce modelele de 17, 18 sau 19 inci folosesc 1280 pe 1024. Daca iti setezi monitorul la o rezolutie mai mica decat cea nativa, imaginea va arata mai mult ca sigur incetosata, pentru ca display-ul va folosi doar o parte din pixelii continuti si va mari imaginea rezultata pentru a acoperi tot ecranul.

Unghiul de vizualizare: din cauza modului in care lumina trece prin cristalele lichide din ecran, monitoarele LCD arata cel mai bine atunci cand stai direct in fata lor. Indiferent de marimea monitorului pe care il folosesti, un unghi mare de vizualizare este foarte important, mai ales daca tii la culorile reale si consistente pentru design sau pentru editarea fotografiilor digitale.
Luminozitatea scade si culorile se schimba daca te misti in lateral sau sus-jos. Acesta este unul dintre motivele pentru care graficienii prefera sa foloseasca CRT-uri. Dar cei mai multi dintre useri pot tolera, ba chiar s-ar putea sa nu observe deloc diferentele de luminozitate si de culoare.
Masurat in garde, unghiul de vizualizare al unui LCD spune cat de mult te poti misca la stanga, la dreapta, mai sus sau mai jos fata de centrul ecranului, inainte ca imaginea sa se deterioreze serios. Fiecare vendor are propriile criterii pentru asta, deoarece nu exista o metoda standard in industrie de masurare a unghiului de vizualizare. Asa ca numerele nu sunt comparabile de la un vendor la altul, insa pot indica diferentele de performanta ale monitoarelor produse de aceeasi companie.
Cel mai bun mod de a judeca unghiul de vizualizare este sa vezi monitorul cu ochii tai, insa poti sa scoti din discutie anumite modele, daca pana si producatorul spune ca unghiul e sub o anumita valoare. Cu cat monitorul este mai mare, cu atat este mai important unghiul de vizualizare. Un model de 15 inci, de exemplu, va fi probabil utilizat de o singura persoana, care va avea centrul ecranului chiar in fata si va vedea marginile la un unghi destul de mic – asa ca un unghi de vizualizare de 120 de grade sau mai mare este suficient. La monitoarele de 17 inci sau mai mari, marginile ecranului fac un unghi mai mare cu privirea celui care sta direct in fata centrului si, in general, astfel de monitoare sunt folosite pentru munca in grup sau pentru prezentari. Asadar, cel mai bun ar fi un unghi de minimum 150 de grade.

Raportul contrastului: acest termen se refera la diferenta de intensitate intre cel mai deschis alb si cel mai inchis negru produs de LCD-ul respectiv. Cauta o proportie mai mare sau egala cu 400:1. Totusi, mai mult inseamna mai bine, dar numai pana la un anumit punct. Proportiile de peste 600:1 este greu de crezut ca ofera avantaje in plus, mai ales ca, oricum, vendorii folosesc o matematica dubioasa cand calculeaza acele valori.

Luminozitatea: exprimata in candele pe metru patrat (cd/m2) sau niti, aceasta specificatie masoara cea mai mare cantitate de lumina care vine de la un ecran ce afiseaza alb pur. Aproape toate LCD-urile au un nivel de luminozitate de 250 cd/m2 sau mai mare, care ar trebui sa fie mai mult decat suficient. (In comparatie, monitoarele CRT ofera, in medie, 100 cd/m2 – desi se gasesc si CRT-uri mai luminoase.) De obicei, vendorii seteaza nivelul luminozitatii la maxim pe monitoarele noi ca sa ii impresioneze pe clienti. Dar dupa ce folosesti monitorul pentru o vreme, vei vrea sa micsorezi luminozitatea ca sa-ti protejezi ochii.

Digital versus analog: daca ai o placa video cu iesire digital video, alege un LCD care are o intrare digital. Imaginea nu va trebui convertita din analog in digital si invers, asa ca va fi mai clara. Chiar daca nu ai un port DVI pe sistemult tau, alegerea unui LCD digital are sens pentru ca probabil urmatorul tau PC desktop va avea un port DVI – si majoritatea monitoarelor digitale au si conectare VGA (analog). Intrarile digitale se gasesc pe LCD-urile mai scumpe. Foare putine notebook-uri au iesiri digitale pentru monitoare externe. Totusi, unele notebook-uri pot capata conectare DVI cand sunt atasate la un docking station sau port replicator.

Functii cheie: CRT

Rezolutia si viteza de refresh: un CRT de 17 inci cu o rezolutie maxima afisata de 1600 pe 1200 ar putea parea de high-end, dar daca poate afisa acea rezolutie la un ritm de refresh de 60 Hz, nu trebuie sa fii impresionat. Viteza de refresh a unui monitor indica de cate ori ecranul este redesenat intr-o secunda. La o rata de refresh mai mica de 70 Hz, ochiul tau va detecta o palpaire a ecranului. O rezolutie mai mare are ca rezultat o grafica mai “smooth” si poate inghesui mai multa informatie pe ecran o data. Dar, chiar daca monitorul suporta o viteza mare de refresh, textul si icon-urile trebuie sa fie suficient de mari. La o rezolutie de 1600 pe 1200 pe un monitor de 17 inci, textul va fi greu de citit, dar majoritatea oamenilor pot lucra confortabil la acea rezolutie pe un model de 21 inci.

Dimensiunea: desi este absolut evident, nu uita de cat spatiu ai pe birou atunci cand decizi ce monitor vrei sa-ti cumperi. Un monitor CRT mediu de 17 inci masoara cam 43 cm in adancime si cantareste aproximativ 18 kg, in timp ce un LCD de 17 inci (care ofera aproape aceeasi dimensiune a imaginii cat un CRT de 19 inci) ocupa jumatate din spatiu, cu o adancime de 20 cm si o greutate mai mica de 7,5 kg.

Comments (4)

 1. Monitoare

  Nu m-am gandit niciodata la atatea lucruri cand alegeam un monitor. De obicei ma duceam sa le vad si il aleageam pe cel care imi placea cel mai mult cum se vede. De acum incolo insa o sa tin cont de informatiile astea. Merci mult.

 2. Ciprian

  Chiar ca sunt ceva sfaturi si factori cheie inainte de a cumpara un monitor..,si eu am un Horizon de 24″practic un monstru si distanta fata de el e cam de 1 m credeti ca e cam mica distanta intre mine si el…multumesc..

 3. Take

  Da intresant… Insa nite lamuriri mai vreu
  daca un monitor LCD are 2ms timp de raspuns
  in HZ cat vine?
  CRT-ul are timp de raspuns?
  Mersi!

 4. funk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *