Cum creez si ce este un Sitemap ?

Ce este un Sitemap?

Un sitemap este o reprezentare a arhitecturii a unui site web si ajuta vizitatorii site-ului dar si motoarele de cautare sa gaseasca pagini din site-ul respectiv. Un sitemap poate sa imbunatateasca SEO ( search engine optimization ) al acelui site astfel ca, toate paginile sa poata fi gasite. Se recomanda folosirea unui sitemap pentru toate site-urile dar mai ales pentru cele care folosesc Adobe Flash sau JavaScript in meniu si nu linkuri HTML. Un sitemap poate fi in format HTML, XML, TXT.

Un Sitemap in format  XML este un fisier care contine o lista de URL-uri legate de atribute in detaliu ce trebuie sa  fie indexate într-un anumit site, acestea fiind  codificate UTF-8.

Urmatoarele elemente XML sunt necesare intr-un Sitemap XML :

<urlset> – Fisierul incepe si se termina cu aceasta eticheta, si tag-ul de deschidere trebuie sa cuprinda spatiul de nume (xmlns) atribut.
<url> – Fiecare pagina incluse in fisier este delimitat de aceasta entitate.
<loc> – adresa paginii specificate în acest fisier.

[ad]

Crearea unui Sitemap

Puteti crea sau edita un Sitemap XML cu ajutorul oricarui text editor (ex. notepad) , dar exista si unelte sau siteuri online unde puteti crea un Sitemap XML sau HTML.

GSiteCrawler:  Un instrument bazat pe Windows pentru a genera fisiere sitemap.
Xml-Sitemaps:  Este un site gratuit unde pot fi indexate pana la 500 de link-uri . Se pot crea sitemap-uri HTML , XML, TXT
Auditmypc:   Este asemanator cu xml-sitemaps dar fara limita de linkuri indexate.

Notificare a unui motor de cautare

Odata ce aveti un fisier Sitemap, puteti trimite aceste fisiere la motoarele de cautare.  Fiecare motor de cautare are propria interfata pentru a trimite un sitemap:

Google  Webmaster tools www.google.com/webmasters/tools
Yahoo – http://siteexplorer.search.yahoo.com/submit
Live  – http://webmaster.live.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *