Cresterea puterii bateriei notebook-ului

Mai devreme sau mai tarziu, oricare utilizator de laptop ajunge la intrebarea: ”Cat timp voi lucra cu laptopul folosind bateria?”. Raspunsul este aproape invariabil: ”Nu destul!”. Dar exista destule posibilitati de a stoarce ultima secunda de functionare din baterie.

Folositi Power Management

Utilizarea Power Management asa cum trebuie se poate transforma in foarte multe minute de functionare pretioase in plus pentru notebook-ul vostru.

Daca laptopul vine cu un program care permite selectarea mai multor profile, atunci puteti sa-l reglati pe fiecare in parte pentru a obtine combinatia cea mai eficienta in orice situatie.

In caz contrar, folositi cu incredere Power Options din Control Panel (in Windows 98 – Power Management). Acesta are cateva profile predefinite, usor personalizabile.

Cine vede bine, castiga

Cel mai mare consumator de curent intr-un laptop este ecranul LCD. Reducand luminozitatea acestuia, putem conserva energia bateriei. Intr-un mediu in care lumina inconjuratoare este suficient de mica, se poate scadea luminozitatea ecranului foarte mult, astfel incat bateria sa dureze cu pana la 45 de minute mai mult (in functie de model, desigur). Fiecare laptop are o combinatie de taste prin care se poate realiza foarte usor ajustarea necesara.

Daca aceasta operatie este buna pentru baterie, un ecran inchis de tot este si mai bun. Power Options din Control Panel permite selectarea timpului pana la inchiderea ecranului. In Windows 2K sau XP, selectati in Control Panel Performance and Maintenance (in modul Category View) si apoi Power Options. Alegeti schema Portable/Laptop din lista. La ”Turn off monitor” alegeti timpul de asteptare fara activitate pana la inchiderea ecranului. Cu cat mai scurt intervalul, cu atat mai bine pentru baterie, dar setarea de un minut poate sa va scoata peri albi in scurt timp. Alegeti cu grija si incercati succesiv pentru a gasi cea mai eficienta setare.

Totodata, hard discul, al doilea mare consumator de energie din notebook, poate fi si el inchis dupa un timp dat. Setarile se fac tot in Power Options/Management.

O practica buna este reducerea numarului de salvari automate ale documentelor in procesoarele de text sau programele de calcul tabelar. Fiecare salvare porneste hard discul care, pana la urmatoarea intrare in modul sleep, trebuie sa astepte timpul specificat. Daca timpul intre doua salvari automate este mai mic decat acela, atunci discul nu va mai ”dormi” niciodata si bateria isi va da duhul foarte repede.

Fara conectori

Scoateti orice aparat conectat: cartele de retea, USB, FireWire. Daca aveti retea wireless, dezactivati-o daca lucrati pe baterie si nu o folositi.

Faceti ca ursul

Fiecare PC are moduri de hibernare si suspendare care se pot activa cu usurinta de la tastatura. Modul Suspend pastreaza doar memoria activa (datele sunt stocate acolo), scazand drastic consumul de curent. In modul de hibernare datele sunt stocate pe disc si calculatorul este literalmente stins. Totusi, revenirea la functionalitate 100% este de durata, dar, chiar si asa, dureaza mult mai putin decat rebootarea rece a sistemului.

Lenea este folositoare

Pentru a pastra bateria functionala cat mai mult timp, este recomandat sa feriti procesorul de activitati care nu sunt neaparat necesare – programe care ruleaza in background. Dati clic pe fiecare icoana de langa ceas si verificati care program poate fi oprit. In general, majoritatea pot fi oprite in cazul in care lucrati pe baterie.

Pentru a opri programele care ruleaza automat, dati clic pe Start, Run, scrieti msconfig (in Windows XP) si apoi Enter. Programul va permite selectarea stricta a programelor cu pornire automata.

Pentru a vedea care programe sunt active la un moment dat, in Windows 2K si XP apasati Ctrl+Alt+Del si apoi Task Manager. Selectati tab-ul Performance care va arata consumul de resurse din sistem – memoria si puterea de procesare. In Windows 98 si Me, aceasta informatie este oferita de System Monitor care este bine ascuns in Start, Programs, Accesories, System Tools.

Orice echipament (fie atasat, fie inclus) care nu este folosit trebuie oprit, pentru ca va consuma o mica parte din baterie. In Windows XP, clic-dreapta pe My Computer, apoi Manage. Din stanga selectati Device Manager – in dreapta apar echipamentele instalate. In Windows 98 sau Me, clic-dreapta pe My Computer si Properties, apoi Device Manager. Pentru a dezactiva un echipament, clic-dreapta pe el in lista si apoi Disable.

Daca schimbati des intre baterie si alimentare de la priza, ar fi bine sa creati profile hardware, pentru a economisi timpul (un ghid despre profile hardware – in curand). In categoria echipamentelor care pot fi dezactivate se inscriu: reteaua wireless, daca nu este vreun hot-spot in jur, modemul (in avion, de exemplu), porturile serial, paralel, infrarosu, bluetooth, reteaua Ethernet – dupa caz. De asemenea, orice drive optic (CD-ROM, floppy) poate fi oprit daca nu este utilizat.

Upgradati memoria

Cu cat are mai multa memorie laptopul dv., cu atat mai putin va recurge la utilizarea memoriei swap de pe hard disc, deci consumul va fi substantial redus.

Curatati, curatati…

…contactele bateriei, daca sunt accesibile, cu o carpa si alcool, pentru contacte.

Luati o rezerva

Cumparati o baterie de rezerva, daca va permiteti. Preturile variaza, probabil, intre 85 USD si cateva sute, dar puteti incerca sa gasiti una mai ieftina pe eBay sau alte tipuri de bursa sau mica publicitate.

Incarcati frecvent

Purtati mereu un incarcator si incarcati bateria de cate ori aveti ocazia. Daca incarcatorul original este prea mare, puteti cauta o alternativa de la Targus sau Belkin. Daca aveti nevoie de unul care sa se potriveasca la masina, gasiti si asa ceva.

Descarcati regulat

Este recomandat ca o data pe luna sa descarcati bateria de tot si apoi sa o incarcati la maxim. Aceasta procedura va pastra intacte limitele intre care bateria se incarca si se descarca, mai ales daca este un acumulator pe baza de NiMH. Cele mai noi modele sunt dotate cu baterii LiION, dar, intr-o mai mica masura, capata si acestea memorie, daca sunt incarcate complet neregulat.

Daca sunteti in cautarea unui laptop nou, alegeti unul cu tehnologie Centrino pentru o viata lunga a bateriei, dar aveti grija si de scopul in care il veti folosi. Durata bateriei depinde de foarte multi factori -echipamente conectate sau incluse, cipul grafic, cantitatea de memorie etc. De cele mai multe ori, specificatiile producatorului sunt infirmate in utilizarea de zi cu zi a notebook-ului.

Sursa: Pcworld

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *